Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
У Полтаві презентували геопортал та розповіли для чого потрібен генплан
2017-04-25

Про містобудівне законодавство, зокрема про генеральний план територій, повноваження у сфері архбудконтролю, говорили в Полтаві на практикумі «Застосування містобудівного законодавства.Організація виконання повноважень у сфері архбудконтролю» 20 квітня 2017.

Практикум для  територіальних громад області організувало Полтавське регіональне відділення Асоціації міст України в рамках проекту « ПУЛЬС» за участі фахівців управління містобудування та архітектури облдержадміністрації. Учасники – сільські, міські, селищні та голови об’єднаних територіальних громад, спеціалісти управління, фахівці районних відділів містобудування та архітектури.

Про важливість та актуальність теми в вітальному слові говорили голова Полтавського регіонального відділення, Миргородський міський голова Сергій Соломаха та виконавчий директор  Галина  Безносик.

– Зараз це надзвичайно важливо, бо в процесі здійснення своєї діяльності щодо розвитку територій, питання у сфері містобудування порушується постійно, а розібратися  у нашому законодавстві досить складно, тому що в процесі децентралізації, реформ, передачі повноважень на місця законодавство постійно змінюється і важливо зрозуміти хто й за що несе відповідальність, які обов’язки виконує в сфері містобудування, – говорить Наталія Сирота, модератор заходу, заступник начальника управління містобудування та архітектури облдержадміністрації.

Особливо актуальним питанням для всіх громад, і об’єднаних і тих, хто ще вагається, є питання створення генеральних планів території. Головний архітектор області Олександр Панков наголосив на важливості розробки генеральних планів територій, адже закон не дозволяє будь-яку діяльність, зокрема і надання земельних ділянок, якщо відсутні генплани. Саме генплан визначає основні напрямки розвитку, є основою для залучення інвестицій та розпорядження земельними ресурсами.

– В Полтавській області, порівняно з минулими роками, почали активно розробляти генеральні плани територій. Лише минулоріч затверджено 22 генеральних плани по сільських територіях, затверджено 2 селища міського типу. Зараз в роботі близько 70 проектів генеральних планів по всіх типах населених пунктів, – зазначила Наталія Олексіївна.

Разом з тим забезпечити всі села генпланами нині не реально. Якщо навіть затверджуватимуть по 70 проектів на рік, для нашої області на створення генерального плану кожного населеного пункту потрібно не менше 25 років. Тому що Полтавщина на другому місці після Львівської області по створенню населених пунктів.

На виготовлення генерального плану Білицька селищна рада витратила 450 тисяч гривень. Селище – перший населений пункт в Кобеляцькому районі, який розробив і затвердив генплан.

– Зараз багато до нас звертаються учасників АТО щодо земельних ділянок для будівництва. Через відсутність генерального плану районна архітектура не дає дозвіл на виділення і будівництво будинку. Тому цей документ надзвичайно важливий для цих цілей та приваблення інвестора. Адже в нас є вільні землі, є що і де будувати. Генеральний план – це схема території, на яку нанесено все: межі території, архітектурні пам’ятки, змелені ділянки, рекреаційні території тощо – розповів Юрій Латиш, Білицький селищний голова.

Також на практикумі презентували геопортал Містобудівного кадастру Полтавської області. Поки що це пілотна версія. Полтавщина – в п’ятірці областей, які створили такі геопортали. Але він ще потребує наповнення і доопрацювання.

– Користуватися цим порталом може будь-яка особа, з будь-якого ресурсу, з мобільного телефону чи домашнього комп’ютера, – говорить Наталія Олексіївна. – Містобудівний кадастр за законом, має вестися на базовому, регіональному, районному та державному рівнях. Проте на практиці райони не мають для цього технічного забезпечення. Ми якраз хотіли об’єднати всю базову документацію всіх рівнів: і місцевих, і районних на єдиному веб-порталі.  На порталі можна ознайомитися із картографічними матеріалами по схемі планування територій Полтавської області: транспорт, система розселення, рекреація, туризм. На створення порталу з бюджету обласної ради виділили 230 тисяч гривень.

Тема, яка нині на часі, викликала чимало запитань в учасників практикуму, зокрема щодо розробки генеральних планів території. Досвідом з цього приводу поділився Миргородський міський голова Сергій Соломаха.

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 19 квітня 2024 року

     
     
Сплачуємо борги до бюджету громади

Переліки боржників до бюджету громади станом на 1 квітня 2024 року

     
     
До уваги ВПО!

БФ "Карітас Полтава" у рамках проєкту «Багатосекторна допомога постраждалим від війни людям в Україні» розпочинає реєстрацію на надання субсидій на оренду житла терміном на 6 місяців.

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]